
In veel beroepen zijn werkschoenen en werklaarzen onmisbaar. Maar wanneer mag je deze kosten echt als zakelijke uitgave opvoeren? En welke soorten schoenen en laarzen komen hiervoor in aanmerking? In dit artikel leggen we het uit en geven we handige tips om optimaal gebruik te maken van belastingvoordelen.
Wanneer is werkschoeisel aftrekbaar?
Alle zakelijke kosten die je met je bedrijf maakt, mag je aftrekken van je opbrengsten. Maak je kosten in je bedrijf die eigenlijk voor privé bestemd zijn, dan mag je deze niet aftrekken. Belangrijk is dus om vast te stellen of werkschoenen en werklaarzen zakelijke kosten zijn.
Voorwaarden voor aftrekbaarheid
Werkschoenen en werklaarzen zijn aftrekbaar als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Noodzakelijk voor het werk: ze zijn nodig om je werk veilig en goed te kunnen doen. In sommige beroepen is het dragen van veiligheidsschoenen zelfs verplicht.
- Specifiek ontworpen voor werk: ze hebben kenmerken die ze geschikt maken voor werksituaties, zoals een verstevigde neus, antislipzolen of waterbestendigheid.
- Geen privégebruik: hoe specialistischer de schoenen of laarzen, hoe groter de kans dat ze aftrekbaar zijn.
Wanneer jij een paar goedkope ‘normale’ schoenen gebruikt voor je werk, dan zijn deze dus niet aftrekbaar. Ook al noem jij dit je werkschoenen.
Veiligheidsnormeringen: zekerheid over aftrekbaarheid
Veel werkschoenen en werklaarzen zijn gecertificeerd volgens specifieke veiligheidsnormeringen. Als je schoenen of laarzen een van de onderstaande normen hebben, weet je vrijwel zeker dat ze als aftrekbare werkkledij worden gezien:
- Schoenen: SB, S1, S1P, S1PS, S1PL, S2, S3, S3S, S3L, S6, S7, S7S en S7L.
- Laarzen: SB, S4, S5, S5S, S5L, S6, S7, S7S en S7L.
Deze normeringen geven aan dat de schoenen of laarzen voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, zoals een beveiligde neus, antislipzolen of waterdichtheid.
Ook onbeveiligde schoenen kunnen aftrekbaar zijn
Niet alleen werkschoenen met een veiligheidsneus zijn aftrekbaar. Ook specialistische werkschoenen zonder beveiligde neus kunnen in aanmerking komen, zoals:
- Zorgschoenen: in de medische sector zijn schoenen met een goede grip, hygiënische materialen en antislipzolen vaak verplicht. Hoewel ze geen stalen neus hebben, worden ze toch als werkschoenen gezien.
- Keukenschoenen: in de horeca worden vaak schoenen met een gesloten hiel en antislipzool voorgeschreven. Deze kunnen aftrekbaar zijn als ze specifiek bedoeld zijn voor werk.
- Overige specialistische schoenen: denk aan ESD-schoenen die bescherming bieden tegen elektrostatische ontlading of orthopedische werkschoenen die speciaal zijn aangepast aan de werkomstandigheden.
Belasting aftrekken: hoe werkt het?
Als je werkschoenen of werklaarzen voldoen aan de voorwaarden, mag je de kosten als zakelijke uitgave aftrekken. Dit betekent dat je de aanschafprijs van de schoenen van je winst mag aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt.
Let op: bewaar altijd de factuur of bon op naam van je bedrijf als bewijs voor je administratie en belastingaangifte.
Proforto: jouw specialist
Bij Proforto vind je een breed assortiment gecertificeerde werkschoenen en werklaarzen, zodat je altijd een veilige keuze maakt. Of je nu stevige S3-werklaarzen voor de bouw nodig hebt, S1P-schoenen voor in het magazijn of medische klompen voor de zorg: je vindt ze bij ons.