Ademhalingsbescherming kopen bij Proforto
Bij Proforto staat veiligheid voorop. De juiste ademhalingsbescherming voorkomt gezondheidsrisico's op korte en lange termijn. Ons assortiment voldoet aan de strengste normen, zodat jij met een gerust hart aan het werk kunt. Of je nu op zoek bent naar gelaatsmaskers, filters of motoraangedreven systemen, wij helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw situatie. Met Proforto ben je altijd verzekerd van deskundig advies en producten van hoge kwaliteit.
Welke ademhalingsbescherming heb je nodig?
De keuze voor de juiste ademhalingsbescherming hangt af van diverse factoren:
- De aard van de vervuiling: wat voor stoffen kom je tegen? Dit kan variëren van fijnstof tot gevaarlijke gassen.
- Gezondheidsrisico's en grenswaarden: voor bepaalde stoffen gelden grenswaarden die de overheid heeft vastgesteld. Controleer altijd welke concentraties van stoffen zijn toegestaan.
- Werkduur en locatie: hoe lang en waar werk je? Dit kan bepalend zijn voor het type bescherming dat je nodig hebt.
Afhankelijk van deze factoren kan jouw keuze variëren van een eenvoudig mondkapje tot een volledig gelaatsmasker met filters.
Gelaatsmaskers bij Proforto
Bij Proforto vind je verschillende soorten gelaatsmaskers, die optimale bescherming bieden tegen zowel stofdeeltjes als gassen en dampen. Deze maskers worden ingedeeld op basis van hun beschermingsniveau, zoals FFP1, FFP2, en FFP3 maskers.
FFP1 masker
Een FFP1 masker biedt lichte bescherming tegen niet-giftige stoffen, zoals stof en nevel. Deze maskers filteren minstens 78% van de deeltjes uit de lucht. Ze zijn vooral geschikt voor omgevingen waar geen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en waar het risico op blootstelling aan schadelijke deeltjes laag is. FFP1 maskers worden vaak gebruikt voor kortdurende werkzaamheden in licht vervuilde omgevingen, zoals doe-het-zelfprojecten, schilderwerk of in de voedingsindustrie.
FFP2 masker
Een FFP2 masker biedt bescherming tegen schadelijke stofdeeltjes en aerosolen en filtert minimaal 92% van de deeltjes uit de lucht. Dit type masker is veelgebruikt in sectoren zoals de bouw, metaalindustrie en de gezondheidszorg, waar werknemers blootgesteld kunnen worden aan fijnstof en ziekteverwekkende aerosolen. FFP2 maskers worden vaak aanbevolen bij werkzaamheden waarbij stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn voor de longen, zoals bij het boren, schuren en het hanteren van bouwmaterialen.
FFP3 masker
Een FFP3 masker biedt de hoogste bescherming en filtert minimaal 98% van de schadelijke deeltjes uit de lucht. Dit type masker wordt gebruikt in omgevingen waar sprake is van blootstelling aan zeer gevaarlijke stoffen, zoals virussen, bacteriën, asbest en giftige aerosolen. Dankzij de uitstekende filtratiecapaciteit zijn FFP3 maskers onmisbaar bij taken die maximale veiligheid vereisen. FFP3 maskers zijn ideaal voor situaties waarin de concentratie van schadelijke stoffen hoog is. Voorbeelden hiervan zijn de bouwsector, metaalbewerking, houtbewerking, afvalverwerking, landbouw en gezondheidszorg.
Afhankelijke ademhalingsbescherming
Bij Proforto bieden we voornamelijk afhankelijke ademhalingsbescherming. Dit houdt in dat de omgevingslucht wordt gefilterd met behulp van filters die de gevaarlijke stoffen uit de lucht zuiveren. We hebben verschillende soorten maskers beschikbaar:
- Stofmaskers: Beschermen tegen vaste deeltjes zoals stof en vezels.
- Halfgelaatsmaskers: Voor bescherming tegen zowel deeltjes als gassen, afhankelijk van het type filter dat je gebruikt.
- Volgelaatsmaskers: Bedekken het volledige gezicht en bieden de hoogste bescherming tegen gevaarlijke stoffen.
Voor extra comfort en veiligheid bieden we ook motoraangedreven ademhalingssystemen. Deze systemen voeren de lucht actief aan via een ventilator, waardoor je langdurige bescherming krijgt zonder zelf lucht door het masker te hoeven inademen.
Normen voor ademhalingsbescherming
Al onze ademhalingsbescherming voldoet aan de Europese normen. Hier is een overzicht van enkele belangrijke normen:
Wegwerpmaskers
- EN 149: onderhoudsvrije stofmaskers met bescherming tegen deeltjes in drie beschermklassen: FFP1 (lichte bescherming), FFP2 (goede bescherming) en FFP3 (maximale bescherming).
- EN 405: filterende halfgelaatsmaskers uit één geheel met ventielen voor bescherming tegen gassen en deeltjes.
Herbruikbare maskers
- EN 140: herbruikbare half- en kwartgelaatsmaskers, voor gebruik met filters en toestellen voor adembescherming.
- EN 136: volgelaatsmaskers voor gebruik met filters en toestellen voor adembescherming.
- EN 143: deeltjesfilters voor adembeschermtoestellen met negatieve druk. Deze moeten doeltreffende bescherming bieden tegen stof en vezels, de meeste soorten rook en bijvoorbeeld ook bacteriën. Drie klassen: P1 (lage filtratie, niet geschikt voor de bouw), P2 (middelmatige filtratie) en P3 (hoge filtratie, altijd gebruikt i.c.m. volgelaatsmasker).
- EN 14387: gas- en combinatiefilters voor negatieve druk ademhalingssystemen: A1: Bescherming bij lage concentraties gassen en dampen (tot 0,1%). A2: Bescherming bij gemiddelde concentraties (tot 0,5%). A3: Bescherming bij hoge concentraties (tot 1%).
- EN 371 of EN 14387 AX: gasfilters en gecombineerde filters tegen organische verbindingen met laag kookpunt. (< 65°C). Deze patronen zijn bestemd voor éénmalig gebruik.
Motoraangedreven systemen
- EN 12941: filtertoestellen met motorunits voor helmen of luchtkappen, ingedeeld in drie beschermklassen: TH1, TH2 en TH3.
- EN 12942: filtertoestellen met motorunits voor volgelaatsmaskers, half- of kwartgelaatsmaskers, ingedeeld in drie klassen: TM1, TM2 en TM3.
Advies nodig over ademhalingsbescherming?
Bij Proforto staan we klaar om je te helpen met persoonlijk advies. Neem contact op met onze klantenservice voor hulp bij het kiezen van de juiste ademhalingsbescherming of het aanvragen van een offerte voor jouw bedrijf.
Topmerken
3M
Moldex