Enkele soorten helmen in ons assortiment:
Uitbreidingen
Aan de helm zijn meestal oorkappen of een gelaatsscherm te bevestigen. Deze beschermen tegen geluidsoverlast of rondspattende vloeistoffen, stof, slijpsel en houtsnippers. Voor koud weer zijn in veel gevallen helmmutsen beschikbaar. Een kinband om de helm aan te gespen is handig bij wind, zodat de helm beter blijft zitten. Een nekflap kan verbranding in de nek door zonlicht voorkomen.
Een veiligheidshelm heeft een houdbaarheidsdatum
Een helm die vervormd is door een vallend voorwerp mag niet meer worden gebruikt. De levensduur van een veiligheidshelm ligt afhankelijk van het materiaal tussen de drie en tien jaar. Het klimaat, blootstelling aan uv-straling en chemicaliën zijn de belangrijkste factoren die de levensduur van veiligheidshelmen bepalen. Een helm mag niet worden beplakt met stickers, omdat lijmen het verouderingsproces versnellen. Ook de zon versnelt het verouderingsproces, daarom staat er een maximale gebruikstijd in de gebruiksaanwijzing.
Kenmerken van een goede helm
In de klep van elke helm moet onuitwisbaar de productiedatum vermeld zijn, net als het model en de fabrikant. Andere verplichte kenmerken zijn een bijgeleverde gebruiksaanwijzing voor het correct instellen van de maat. Hoe gemakkelijker een helm draagt, hoe groter de kans dat hij wordt gebruikt. De kenmerken van een goede helm:
Het dragen van hoofdbescherming is verplicht wanneer:
Bij het aanschaffen van een veiligheidshelm zijn de volgende punten van belang:
Controleer voor het gebruik:
Voor hoofdbescherming gelden verschillende Europese normen, afhankelijk van de soort hoofdbescherming. De hoofdbescherming moet duidelijk voorzien zijn van de nodige markeringen en van optionele gegevens.
Verwacht je van hoofdbescherming meer dan de EN 397-norm, dan is een veiligheidshelm met de norm EN 14052 een goed alternatief. Deze helm biedt meer bescherming tegen schokken en tegen doordringing van scherpe voorwerpen. Alle extra keuringen (tegen bijvoorbeeld elektriciteit) uit de EN 397 zijn ook van toepassing op de EN 14052.
Heb je nog vragen over het gebruik van of het kiezen voor hoofdbescherming? Wil je graag een offerte plaatsen of wil je meer weten over de verschillen tussen veiligheidshelmen en stootpetten? Neem dan contact op met onze klantenservice via 03 303 78 28 of via klantenservice@proforto.be. Ze zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 22.00 uur.