Veiligheidsbrillen, overzetbrillen en ruimzichtbrillen beschermen alleen de ogen en zijn alleen geschikt tegen gevaren als (grof) stof, slijpspatten (spaanders) en vloeistofspatten die niet gevaarlijk zijn voor de huid.
Veiligheidsbril, overzetbril of ruimzichtbril?
In het assortiment vind je verschillende typen veiligheidsbrillen:
Aandachtspunten bij de aankoop en het gebruik van oogbescherming door middel van een bril zijn:
Lasbrillen
Bij autogeen lassen beschermen lasbrillen alleen de ogen tegen infraroodstraling. Is bescherming van het gezicht noodzakelijk, dan dient een gelaatsscherm gebruikt te worden. Aandachtspunten voor lasbrillen:
Het dragen van een veiligheidsbril is nodig bij werkzaamheden waarbij door stof of rondvliegend materiaal gevaar voor de ogen aanwezig is. Een veiligheidsbril moet in elk geval worden gebruikt bij slijpen, verspanende bewerkingen en hakken.
De gevaren waar oogbescherming tegen kan beschermen kunnen onder meer zijn:
Collega's in de omgeving moeten worden gewaarschuwd wanneer rondvliegende deeltjes binnen hun bereik terecht kunnen komen. Ook zij moeten in dat geval hun ogen beschermen, of er dient voor een goede afscherming gezorgd te worden. Veiligheidsbrillen met zijkapjes (ruimzichtbrillen) geven een betere bescherming.
Een veiligheidsbril is een goed middel om de ogen te beschermen, maar beschermt niet in alle gevallen het gelaat. Gelaatsbescherming moet bescherming bieden tegen:
Een voorbeeld van gelaatsbescherming is een gelaatsscherm. Een gelaatsscherm beschermt zowel de ogen als het gezicht. Een gelaatsscherm wordt gedragen met een hoofdband die instelbaar is.
Een goede gelaatsbescherming is afhankelijk van de werkzaamheden, waarbij ook de risico’s op andere lichaamsonderdelen en de daarbij behorende persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden betrokken, bijvoorbeeld een veiligheidshelm of gehoorbescherming. Het soort werk en de werkomstandigheden bepalen welk materiaal voor de gelaatsbescherming de voorkeur heeft. Zo wordt bij elektrisch lassen vaak een kunststof gelaatsscherm met een klein ruitje gebruikt. Bij gebruik van een motorkettingzaag of bosmaaier is het gelaatsscherm van gaas. En bij het werken met een hogedrukspuit is het scherm vaak van doorzichtig kunststof.
Laswerkzaamheden
Voor laswerkzaamheden gelden specifieke eisen voor gelaatsbescherming. Elektrische lassers kunnen kiezen uit een lashelm en een lasschild. Met een lashelm blijven beide handen vrij voor het werk. Een lasschild moet door de werknemer zelf worden vastgehouden. Beide vormen van gelaatsbescherming zijn bestand tegen infraroodstraling (warmte), vonken (metaalspetters) en ultraviolette straling.
Heb je nog vragen over het gebruik van of het kiezen voor oog- en gelaatsbescherming? Wil je graag een offerte plaatsen of wil je meer weten over de verschillen tussen veiligheidsbrillen, overzetbrillen, ruimzichtbrillen, lasbrillen en gelaatsbescherming? Neem dan contact op met onze klantenservice via 03 303 78 28 of via klantenservice@proforto.be. Ze zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 22.00 uur.