Vragen?
Chat met Mike

Alles over werkbroeken

Alles over werkkleding > Werkbroeken

Ben je op zoek naar een goede werkbroek? En ben je benieuwd welke werkbroek het beste past bij jouw beroep? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen bij het kiezen van een veilige, praktische en comfortabele werkbroek voor heren én dames zodat jij je vak optimaal kunt uitoefenen. We vertellen precies waar je op moet letten en delen handige tips.

Terug naar boven

Wat is een werkbroek?

Een werkbroek is een kledingstuk dat het werken makkelijker en veiliger maakt, door de overheid verplicht is of wordt gedragen voor een representatieve uitstraling. In de praktijk lopen de verschillende toepassingen door elkaar. Een veilige werkbroek mag er ook best netjes uitzien en een oersterke werkbroek moet toch lekker zitten. Gelukkig zijn er voldoende werkbroeken op de markt die aan alle eisen voldoen.

Een werkbroek is een kledingstuk dat het werken makkelijker en veiliger maakt, door de overheid verplicht is of wordt gedragen voor een representatieve uitstraling. In de praktijk lopen de verschillende toepassingen door elkaar. Een veilige werkbroek mag er ook best netjes uitzien en een oersterke werkbroek moet toch lekker zitten. Gelukkig zijn er voldoende werkbroeken op de markt die aan alle eisen voldoen.

Dat betekent in de praktijk: - veiliger werken - meer comfort - veel sterker materiaal - praktische opbergruimte.

Voldoet een werkbroek van de Gamma, een werkbroek van de Cranenbroek of een werkbroek van de Welkoop dan niet? Als je een thuisklusser bent wel. Een werkbroek van de bouwmarkt is niet per se slecht, maar hij is niet gemaakt voor zwaar werk. Als je professioneel werkt, heb je een professionele uitrusting nodig. Veiligheid staat tenslotte voorop.

Wat is een werkbroek

Terug naar boven

Welke werkbroeken zijn er?

Voor je een werkbroek koopt, wil je graag weten welke opties je hebt. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is op de markt. Van korte werkbroek tot reflecterende werkbroek en zelfs een werkspijkerbroek. Wij hebben de belangrijkste soorten werkbroeken op een rijtje gezet zodat je zelf een werkbroek kunt kiezen die echt bij jou past.

Werkbroeken voor dames

Een werkbroek voor dames is helemaal afgestemd op de vrouwelijke pasvorm. Jarenlang hebben vrouwen rondgelopen in werkbroeken voor heren, vaak in een kleiner maatje. Het punt is: dames zijn geen heren en hun lichaam heeft een andere pasvorm. Vooral de verhoudingen rond de taille, heupen en bovenbenen liggen anders dan bij heren.

Het gevolg was dat de kleine heren werkbroek vaak niet mooi aansloot of niet lekker zat, waardoor vrouwen hun werk niet optimaal konden uitvoeren. De nieuwe generatie werkbroeken voor dames sluit aan bij de behoefte aan een veilige en comfortabele werkbroek die goed past bij het vrouwenlichaam. Door de aanpassingen in de pasvorm en de toevoeging van stretch aan het materiaal zijn er ook voldoende goede werkbroeken voor vrouwen beschikbaar.

Er is veel keuze in strech werkbroeken voor dames, zoals een werkjeans, werkbroeken met kniestukken en schildersbroeken. Ook werkbroeken voor de zorg en werkbroeken voor de horeca zijn er in vele soorten en maten.

Werkbroeken voor dames
Reflecterende werkbroeken

Reflecterende werkbroeken

Reflecterende werkbroeken zijn belangrijk voor extra zichtbaarheid en herkenbaar aan de fluorescerende kleuren. In verschillende branches zijn reflecterende werkbroeken handig én soms zelfs verplicht. We geven toe: het is niet de meest charmante werkbroek die er op de markt is, maar veiligheid staat altijd voorop. Wegwerkers of mensen die aan het spoor werken, maken gebruik van reflecterende werkbroek.

De Nederlandse merken scoren zeer hoog op veiligheid en duurzaamheid van reflecterende werkbroeken. Rijkswaterstaat heeft voor werken langs het spoor of langs de weg de normen onlangs aangescherpt. Omdat deze speciale eisen alleen gelden voor de Nederlandse situatie voldoen buitenlandse merken niet aan de voorwaarden.

Naast de felle kleuren beschikken reflecterende werkbroeken ook altijd signaalstrepen. Hierdoor ben je nog beter zichtbaar en werk je dus stukken veiliger.

Lange en korte werkbroeken

Net als gewone broeken zijn ook werkbroeken beschikbaar met lange of korte pijpen. Bij warme dagen is dat ontzettend handig, want zo kun je gewoon doorwerken bij hoge temperaturen. Korte werkbroeken zijn er in verschillende stofdiktes, waardoor je voldoende keuze hebt voor een korte werkbroek die past bij jouw werk en de buitentemperatuur. Ook in de zakken, voor het opbergen van gereedschap, zijn er veel opties.

Het nadeel van een korte werkbroek is dat de onderbenen niet beschermd zijn. Daarom is een korte werkbroek niet voor ieder beroep geschikt. Werk je met vuur of giftige stoffen? Dan is een korte werkbroek een absolute no go.

Korte werkbroeken
Lange werkbroeken

Weet je nog niet wat voor weer het gaat worden of wil je last minute kunnen kiezen? Dan is een afritswerkbroek misschien iets voor jou. Deze biedt dezelfde bescherming als een lange werkbroek, maar geeft je net wat meer vrijheid wanneer het werk dat toelaat.

Naast de reguliere werkbroeken zijn er ook regenwerkbroeken. Deze regenbroeken beschermen je als de omstandigheden niet optimaal zijn, maar je toch buiten moet werken. Vaak hebben deze regenwerkbroeken ook reflecterende eigenschappen om je onder slechte omstandigheden toch goed zichtbaar te maken.

Kniestukken

Een werkbroek met kniestukken geeft je comfort en bescherming wanneer je vaak op je knieën zit te werken. Ze beschermen je tegen de harde ondergrond waarop je zit te werken en voorkomen zo pijn, knieletsel en blessures. Je hebt werkbroeken waar de kniestukken al in zitten, maar ook werkbroeken waarbij je de kniestukken er zelf in en uit kunt doen. Zo zijn de kniestukken van je werkbroek nooit een belemmering bij je werkzaamheden. Het verschilt per beroep en toepassing welke kniestukken het meest geschikt zijn.

Kruipbroeken en werkbroeken met verstevigde knieën zijn een tussenoplossing. Je hebt meer bescherming dan bij een gewone werkbroek, maar minder bescherming dan bij een werkbroek waarbij je de kniestukken zelf kunt plaatsen.

Deze laatste optie, met kniekussens, is de meest comfortabele keuze en aan te raden wanneer je echt vaak op je knieën zit. Bovendien werkt dit veel handiger dan losse kniebeschermers over je werkbroek.

Werkbroeken met kniestukken

Terug naar boven

Waar moeten werkbroeken aan voldoen?

De ARBO-wet verplicht het dragen van geschikte werkkleding bij sommige beroepen. Om te voldoen aan alle wet- en regelgeving moet een werkbroek beschikken over een aantal eigenschappen. Die zetten we graag voor je op een rijtje.

Wanneer zijn werkbroeken verplicht?

De ARBO-wet en het Arbeidsomstandighedenbesluit bepalen aan welke eisen werkkleding moet voldoen. Deze eisen zijn bepaald door de Europese raad en vastgelegd in de Richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen. De Arbeidsinspectie controleert bij bedrijven of de werkkleding in orde is en de werkkleding op de juiste manier wordt dit toegepast. Als er niet aan deze regels wordt voldaan, volgt er een boete. Bij ernstige overtredingen kan het werk zelfs worden stilgelegd.

Ook werknemers zelf dragen verantwoordelijkheid voor het goed gebruiken van hun werkkleding. Als je de persoonlijke beschermingsmiddelen niet goed gebruikt, kun je ook zelf een boete krijgen. Het is dus zaak om alle regels rond werkkleding goed te onderzoeken vóór je werkkleding, zoals een werkbroek, aanschaft. Bij bepaalde beroepen moeten werkbroeken aan verplichte functies voldoen om de werknemer voldoende te beschermen. Het gaat dan om:

  • Mechanische invloeden
  • Elektriciteit
  • Thermische invloeden
  • Chemische invloeden
  • Stralingsinvloeden
  • Trillingen
  • Besmettingen
  • Microbiologische invloeden

In de praktijk kun je dit zien als alles waardoor je lichamelijke schade kunt oplopen, zoals extreme kou, laagspanning, chemische stoffen, radioactieve straling en mechanische trillingen en schimmels.

Wie moet de werkbroek betalen?

Werkkleding is niet belast met premies en loonbelasting. In de meeste gevallen moet de werkgever daarom voor de werkkleding van de werknemer betalen, dus ook voor de werkbroek. Dat is ook het meest logisch, hij heeft er baat bij dat de werkzaamheden worden uitgevoerd en is volgens de wet verplicht dit op veilige wijze te laten doen.

Toch zijn er een aantal voorwaarden:

  • de werknemer neemt de werkbroek niet mee naar huis
  • de werkbroek is niet geschikt voor privégebruik
  • de werkbroek is voorzien van het logo en/of gegevens van de werkgever

Werkbroek bedrukken

Het bedrukken van je werkbroek maakt werknemers meteen herkenbaar en geeft een professionele uitstraling. Handig als je op locatie werkt of met meerdere bedrijven aan één project aan de slag gaat. Ook als je met ingeleende krachten werkt kan een bedrukte werkbroek uitkomst bieden. Zo herkennen collega’s elkaar altijd.

De mogelijkheden van het bedrukken van je werkbroek hangen af van het materiaal. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden zodat het drukwerk lang meegaat. Een andere optie is borduren. Borduren is iets duurder, maar ook vaak duurzamer. Ook hier geldt dat borduren niet voor ieder materiaal een optie is.

Het bedrukken van de werkbroeken is in sommige gevallen aftrekbaar van de belasting. Dit zijn de voorwaarden:

  • het logo of beeldmerk is tenminste 70cm2 - het logo of beeldmerk verwijst naar het bedrijf
  • de werkkleding is niet privé te gebruiken

Terug naar boven

Populairste merken werkbroeken

In het grote aanbod van werkbroeken voor heren en dames springen er een paar merken bovenuit. Deze merken onderscheiden zich door kwaliteit, duurzaamheid en comfort. We vertellen je daarom graag wat meer over de populairste werkbroeken op de markt en hun toepassing. De bekendste merken zijn:

  • Snickers
  • HAVEP
  • Mascot
  • Blaklader
  • Tricorp
  • Storvik
Logo Snickers Werkbroeken

Snickers werkbroeken

De meest verkochte werkbroek voor heren van Nederland is van het merk Snickers. Snickers is één van de marktleiders in werkkleding in Europa en investeert veel in innovatie. Dat zie je terug in werkbroeken die continu vernieuwen en verbeteren. Snickers heeft 4 soorten werkbroeken in de collectie: FlexiWork werkbroeken, AllroundWork werkbroeken, RuffWork werkbroeken en LiteWork werkbroeken.

Iedere categorie heeft een eigen type werkbroek met functionaliteiten daar bij passen. Het model, de pasvorm en het materiaal zijn aangepast op de werkzaamheden die horen bij de categorie werkbroeken. Zo kun je binnen je eigen vakgebied eenvoudig een werkbroek vinden.

Bekijk Snickers werkbroeken
Logo HAVEP Werkbroeken

HAVEP werkbroeken

HAVEP investeert niet alleen in functionaliteit, maar ook in een eigentijdse, moderne look. De filosfie achter de werkbroeken van HAVEP is dat werknemers trots zijn op hun vak en dat ook graag uitdragen. Werk is een onderdeel van je persoonlijkheid, zegt HAVEP. Goede werkkleding is vanuit die optiek veel meer dan bescherming of een praktisch hulpmiddel, maar ook een visitekaartje voor je bedrijf. Daarom zorgt HAVEP voor werkbroeken die aan alle eisen voldoen, maar wel ontworpen zijn door bekende designers. Populaire werkbroeken van HAVEP zijn de HAVEP 80229, een degelijke werkbroek met kniezakken, en de HAVEP 8597 van stevige, robuuste stof.

Bekijk HAVEP werkbroeken
Logo Mascot Werkbroeken

Mascot werkbroeken

De werkbroeken van Mascot staan bekend om hun goede pasvorm en hoge comfort. Tel daarbij op dat de broeken zeer slijtvast zijn en je hebt de perfecte werkbroek voor tal van werkzaamheden en branches. De werkbroeken van Mascot staan bekend om hun ergonomische snit. De nieuwe werkbroeken, uit de Mascot Advanced collectie, doen daar nog een schepje bovenop. De 4-weg stretch werkbroeken dragen zeer comfortabel en zorgen ervoor dat elke klus zonder enige belemmering kan worden uitgevoerd.

Bekijk Mascot werkbroeken
Logo Blaklader Werkbroeken

Bläkläder werkbroeken

Bläkläder onderscheidt zich met specialistische werkbroeken. Zij vinden dat iedere branche een werkbroek verdient die écht bij hen past. De wensen van een timmerman zijn heel anders dan die van een chauffeur. En iemand in de bouw heeft wéér heel andere functionaliteiten nodig. Daar spelen zij op in door werkbroeken te maken die aan alle toepassingen voldoen die bij een beroep horen. Inmiddels heeft Bläkläder een uitgebreid assortiment werkbroeken waar je voor bijna ieder vakgebied een passend product vindt. De Bläklader 1990 is een geliefd model. Deze werkspijkerbroek heeft voldoende zakken, biedt stevigheid en ziet er toch modieus uit. De Bläklader 1999 is het robuuste broertje van deze werkbroek. De extra sterke uitvoering kan bijna alles aan. De slimfit pijpen zorgen voor een modieuze look én net wat meer veiligheid.

Bekijk Bläkläder werkbroeken
Logo Tricorp Werkbroeken

Tricorp werkbroeken

De werkbroeken van Tricorp voldoen aan de zwaarste eisen. De extreem slijtvaste en duurzame kwaliteit stof maakt de werkbroeken geschikt voor iedere werkomgeving. Daarnaast blinkt Tricorp uit in pasvorm en ergonomische details. Je kunt je goed en vrij bewegen in een werkbroek van Tricorp. Veel mensen kiezen voor de Tricorp twc2000, een functionele werkbroek met zakken en kniestukken. De Tricrop tjw2000 is een werkspijkerbroek die qua uiterlijk niet onderdoet voor je gewone jeans, maar presteert als een stevige werkbroek. Welke werkbroek van Tricorp je ook kiest, je kiest altijd voor duurzaamheid, functionaliteit en comfort.

Bekijk Tricorp werkbroeken
Logo Storvik Werkbroeken

Storvik werkbroeken

Storvik levert je een solide werkbroek die tegen een stootje kan. Ideaal voor zware omstandigheden en bestand tegen alle weersinvloeden. Toch is ook Storvik-werkbroek ook comfortabel: een ideale combinatie dus. Storvik biedt naast de gewone werkbroek ook werkbroeken met een vuilafstotend laagje. Ook voor verstevigende knievlakken of kniestukken kun je bij Storvik terecht. Zo kun je soepel en ongestoord je werk doen. De werkbroeken van Storvik staan garant voor een hoge kwaliteit. De Storvik David is een echte bestseller. Met de drievoudig gestikte naden is dit een broek die lang meegaat en voldoende stevigheid biedt. De aantrekkelijke prijs maakt dit voor veel mensen een zeer goede keuze. Liever nog even verder kijken? In de collectie van Storvik vind je veel stevige werkbroeken, waardoor er altijd één bij is die bij jou past.

Bekijk Storvik werkbroeken

Welke werkbroek past bij mijn beroep?

Let goed op de veiligheidseisen bij het kiezen van een werkbroek die past bij jouw beroep. Zo ben je altijd goed beschermd op de werkvloer. Ook als je in loondienst werkt en je werkgever jou werkkleding verstrekt, is het verstandig om zelf de werkbroek te controleren. Je weet tenslotte niet of jouw werkgever goed op de hoogte is van alle eisen of misschien een budgetkeuze heeft gemaakt.

Als je werkt met gevaarlijke stoffen ga dan voor een stevig en waterafstotend materiaal. Draag in geen geval een korte broek op de werkvloer. Werk je met veel gereedschap? Dan is een werkbroek met de mogelijkheid om je gereedschap veilig op te bergen in verstevigde zakken een uitkomst.

Twijfel je aan welke eisen jouw werkbroek moet voldoen? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en zoek de veiligheidseisen voor jouw beroep op.

Werkbroeken zorg

Een goede werkbroek voor de zorg is gemaakt van comfortabele stof en voelt zacht aan. Vaak is een zorgbroek gemaakt van katoen in combinatie met polyester.

Zowel katoen als polyester hebben een paar topeigenschappen die in de zorg goed van pas komen. Een zorgbroek met beide stoffen combineert zo het beste van twee werelden. Katoen voelt prettig aan de huid en maakt de stof goed wasbaar, terwijl polyester vocht en geurtjes afstoot.

De combinatie van katoen en polyester zorgt ervoor dat virussen en bacteriën zich minder goed kunnen verspreiden van de zorgverlener naar de patiënt. Maar zorgbroeken zijn niet alleen een bescherming voor de patiënt. Ook de zorgverlener heeft veel baat bij het dragen van een goede zorgbroek. Het personeel in de zorg komt in contact met medicijnen en ziektekiemen, bescherming tegen deze invloeden is heel belangrijk. Zorgbroeken bevatten stoffen die ervoor zorgen dat medicijnen en bacteriën niet in contact komen met de huid van de zorgverlener.

Zorgbroeken hebben altijd een lichte kleur. Hygiëne is essentieel in dit werkveld en zo is goed te zien of de werkbroek schoon is. Vlekken zijn direct zichtbaar, waardoor de zorgverlener hierop kan inspelen door zich te verkleden en het kledingstuk te wassen. Zo krijgen virussen en bacteriën geen kans om zich te verspreiden.

Werkbroeken Zorg

Werkbroeken in de bouw

Werkbroeken in de bouw vragen om een paar specialistische eigenschappen, gericht op bescherming en comfort. In de bouw moeten werkbroeken tegen een stootje kunnen, maar ook lekker zitten zodat je alle bewegingen kunt maken die nodig zijn om je werk goed uit te voeren. Denk er ook om dat zichtbaarheid in sommige gevallen écht toegevoegde waarde heeft.

Om de werkbroek zo duurzaam mogelijk te maken is het belangrijk dat deze op de juiste punten verstevigd wordt. Daarnaast is het een goed idee om te letten op een gebruiksvriendelijk ontwerp en comfortabele snit.

In de bouw wil je je gereedschap altijd bij de hand hebben, want dan kun je snel en productief werken. Voldoende verstevigde zakken en opbergmogelijkheden zijn dan ook heel belangrijk bij het kiezen van een werkbroek die bij je past.

Zoek je een werkbroek met zakken? Gebruik dan deze korte checklist:

  • kun je het belangrijkste gereedschap kwijt in de zakken?
  • zitten de zakken op de juiste plek en kun je er makkelijk bij?
  • zijn de zakken van de werkbroek verstevigd om slijtage te voorkomen?

In een ideale situatie antwoord je ‘ja’ op alledrie de vragen en heb je de perfecte werkbroek voor de bouw te pakken.

Het aantal en soort zakken in een werkbroek is trouwens minder simpel dan het lijkt. Er zijn heel veel zakken voor heel veel toepassingen. Kies dan maar eens de juiste. Vaak kun je de opbergmogelijkheden los toevoegen of juist verwijderen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • spijkerzakken
  • duimstokzak
  • pennenhouder
  • knoop en lus voor werkmes
  • ID-pashouder
  • D-ringen
  • hamerlus
  • beenzakken
  • afneembare sleutel/tapehouder
  • kniezakken voor kniekussens
Werkbroeken Bouw

Een werkbroek in de bouw is natuurlijk niet alleen praktisch. Want hoewel productief werken heel belangrijk is, staat veiligheid en gezondheid altijd voorop. Ook hier geldt weer: zorg dat je op de hoogte bent van alle veiligheidseisen en neem geen genoegen met een werkbroek die jou niet de allerbeste bescherming biedt.

Een goede werkbroek voor de bouw beschermt je tegen o.a.:

  • statische elektriciteit
  • vlammen en hitte
  • chemicaliën
  • rondvliegende voorwerpen
  • gereedschap (bv een nietpistool)

Werkbroeken en horeca

De horeca is een heel breed vakgebied, waardoor er veel verschillende werkbroeken voor veel verschillende toepassingen beschikbaar zijn. Van ober tot kok, er is altijd een werkbroek die aan al je eisen voldoet. Omdat er in de horeca veel mannen en vrouwen werken, is het aanbod van een goede werkbroek voor zowel heren als dames heel ruim.

De beste werkbroek voor een kok heeft 4 belangrijke eigenschappen

  • bescherming tegen hitte en scherpe voorwerpen
  • hygiëne
  • temperatuur
  • presentatie

Verbranding van de huid is voor koks een reëel gevaar. Ze zijn tenslotte veel bezig met verhitte gerechten, fornuizen en ovens. Daarnaast is bescherming tegen scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld koksmessen, essentieel. Een goede broek houdt de huid veilig en kan tegen een stootje, waardoor de kok zijn werk optimaal kan doen.

Natuurlijk wil een kok naast veilig ook schoon werken, daarom is hygiëne een groot aandachtspunt bij het kiezen van de juiste werkbroek. De stof moet goed wasbaar zijn en vlekken direct zichtbaar. Zo komen bacteriën vanuit de keuken niet in het eten terecht.

Ondanks dat de stof stevig moet zijn, moet deze ook luchtig zijn. Een kok opereert in een warme keuken en wil niet oververhit raken. Een goede werkbroek reguleert de temperatuur, wordt niet te warm en geeft voldoende bewegingsvrijheid.

Een kok is het hoofd van de keuken. Die leidinggevende positie moet hij ook uitstralen en daar helpt een goede en nette werkbroek bij. Soms komt de kok ook rechtstreeks in contact met de gasten. Dan is hij het visitekaartje van het bedrijf.

Werkbroeken voor obers zijn belangrijk in de herkenbaarheid en de uniforme uitstraling binnen het bedrijf. Een goede werkbroek draagt bij aan de uitstraling en beleving van het restaurant. Een goede werkbroek voor een ober is netjes, staat professioneel en is goed te reinigen. Want dat kleding in de horeca schoon moet zijn, staat buiten kijf.

Het is verstandig om het wassen van de werkbroeken uit te besteden aan een externe partij of het zelf centraal te regelen. Zo zorg je dat de kleding goed gewassen wordt volgens de juiste voorschriften. De was wordt 100% schoon, slijt het minder en er valt niemand uit de toon.

Werkbroeken Schilders

Werkbroeken voor schilders

Werkbroeken voor schilders maken het werken productiever, makkelijker en veiliger. Snel even de kwast of spatel opbergen en weer kunnen pakken, is een basisbehoefte van een schilder. Maar die verf of spatel moet dan wel in de broek blijven en er niet doorheen komen. Stevige stof is dan ook een absolute must.

Naast stevigheid is het ook heel belangrijk om te kiezen voor een waterdichte stof. Omdat je als schilder in aanraking komt met chemicaliën en schadelijke stoffen, moet je altijd zorgen dat deze middelen de huid nooit kunnen bereiken.

Om goed schilderwerk te leveren moet de schilder zich soms in de vreemdste bochten wringen. Een werkbroek voor schilders moet daarom comfortabel zijn en voldoende bewegingsvrijheid bieden.

Let er bij de aanschaf van een werkbroek goed op dat de broek niet te ruim zit. Als schilder sta je vaak op de ladder of trap. Je wilt nergens achter blijven haken of steken. Zeker als er gereedschap of losse zakken aan de werkbroek bevestigd zijn, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Ons advies: hoe makkelijk het ook lijkt: hang geen gereedschap aan je broek als de ladder op moet. Het gemak weegt niet op tegen de risico’s.

Omdat je als schilder met veel verschillende soorten verf werkt, kan het een uitdaging zijn om de werkbroek goed schoon te krijgen. De meeste verven zijn uitwasbaar in de wasmachine. Lukt dat niet? Dan hebben we een paar tips voor je:

  • overgiet de broek met kokend water
  • laat de broek een nacht weken

Ook na het weken of het overgieten met kokend water moet de broek in de wasmachine, anders komen de vlekken terug.

Leuk weetje: misschien draag je als schilder een witte werkbroek omdat het zo hoort voor je gevoel. Maar wist je dat een witte broek het licht weerkaatst? Zo kun je ook in de donkere hoeken goed zien waar je schildert.

Terug naar boven

Werkbroeken wassen

Met onze tips voor het wassen van je werkbroek kom je altijd fris en verzorgd op je werk aan. We vertellen je precies waar je op moet letten, zodat je werkbroek ook na het wassen nog steeds optimale bescherming biedt.

Kies de juiste temperatuur
Werkbroeken Wassen

Een werkbroek is gemaakt van stevige en sterke stof. Die kun je vaak best wat heter wassen om alle vuil te verwijderen. Check altijd even het label om te zien op welke temperatuur je je werkbroek het beste in de wasmachine kunt stoppen zodat je alle bacteriën doodt. Vaak geldt: hoe heter, hoe schoner.

Doe een voorwas
Werkbroeken Handwassen

De voorwas zit standaard op vrijwel elke wasmachine. Het is aanvullend programma dat ervoor zorgt dat het vuil nog beter uit je werkbroek wordt verwijderd. Bij een werkbroek is gewoon wassen vaak niet genoeg. Met een voorwas wordt je werkbroek in de meeste gevallen goed schoon.

Smeer wasmiddel op zweetplekken

Waar gewerkt wordt, wordt gezweet. Soms zorgt dit helaas wel voor zweetplekken in de werkkleding. Dit kan ook in je werkbroek voorkomen. Een beetje vloeibaar wasmiddel uitsmeren op de zweetvlek maakt het vuil los en zorgt ervoor dat je werkbroek weer lekker fris uit de wasmachine komt.

Was op kleur
Werkbroeken niet wassen

Sorteer je was op kleur. Vooral bij witte werkbroeken is dit een enorme aanrader om verkleuring en grauwe was tegen te gaan. Je werkbroek gaat zo langer mee.

Let op: niet alle werkbroeken kun je zomaar in de wasmachine gooien. Als je met gevaarlijke of giftige stoffen werkt, moet je die niet in je eigen wasmachine wassen. Je hebt dan een grote kans dat je de beschermende laag eraf wast en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Vraag altijd na bij je werkgever wat het protocol voor het wassen van je werkbroek is.

Nu weet je alles over werkbroeken

Een goede werkbroek is stevig, comfortabel, geeft voldoende bewegingsvrijheid en past bij je beroep. Het allerbelangrijkste bij de keuze voor een werkbroek is altijd de veiligheid. Een goede werkbroek beschermt je tegen alle gevaren, zoals vuur, giftige stoffen en scherpe voorwerpen.

Of je nu gaat voor een dameswerkbroek, korte werkbroek, een werkbroek met kniestukken of een reflecterende werkbroek: er is altijd een perfecte werkbroek voor jou op de markt. Er zijn zelfs werkspijkerbroeken. Beproefde merken als Tricorp, Snickers, HAVEP, Mascot, Storvik en Bläkläder zijn gemaakt om jou het werken makkelijker te maken en bieden gegarandeerde kwaliteit in ieder prijssegment.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je advies op maat? De experts van Proforto denken graag met je mee. Stuur ons een mail of bel onze klantenservice op ... zodat we jou verder kunnen helpen.