MATERIALEN VAN WERKKLEDING

Alles over werkkleding > Materialen van werkkleding

De materiaalkeuze van werkkleding is volledig afhankelijk van de functie. Een kledingstuk dat winddicht moet zijn, vraagt om een andere stof dan een kledingstuk dat juist ademend is.

De belangrijkste materialen en hun eigenschappen:

Katoen

Katoen is een zuiver natuurproduct. Het is zacht, comfortabel en neemt veel vocht op zonder dat het klam aanvoelt. Het is de beste keuze voor werknemers die dicht bij warmtebronnen werken, zoals de zware industrie. Daarnaast isoleert katoen goed, smelt het niet bij hitte en vat het niet snel vlam. Dat maakt katoen bij uitstek geschikt als materiaal voor werkkleding. Omdat het een natuurproduct is, heeft katoen een antistatische werking. Ook prettig: katoen mag je als enige vezel op 90 graden wassen.

Polyester

Polyester is een zeer slijtvaste stof, omdat de vezels erg sterk zijn. Daarnaast is er voldoende draagcomfort. Polyester drijft vocht af, waardoor het vocht verdampt zonder vlekken achter te laten. Hierdoor word je niet koud en klam. Polyester heeft geen kleur afname, waardoor de werkkleding er ook op de lange termijn mooi blijft uitzien en krimpt niet in de was. Dat betekent dat een overall of werkbroek van polyester lang meegaat en ook maatvast is. Omdat polyester goed recyclebaar is, is het een duurzame keuze.

Fleece

Fleece is een breisel van 100% polyester dat geruwd wordt, zo wordt het harig en zacht. Fleece isoleert goed, houdt je lekker warm én neemt ook bijna geen water op. Fleece is sneldrogend en draagt licht. Dat maakt het heel comfortabel. Van nature is fleece niet winddicht. Dat lossen we op door een speciaal membraan tussen de lagen fleece te plaatsen. Een slim stuk techniek in jouw werkkleding. Deze unieke tussenlaag maakt het kledingstuk winddicht, maar zorgt tegelijk dat de stof nog steeds ademt. Fleece wordt gemaakt van o.a. recyclede pet flessen, zo is de keuze voor fleece ook een goede keuze voor het milieu.

Cordura

Cordura is de verzamelnaam van verschillende soorten duurzame en slijtvaste textiel. Ideaal voor de versteviging van zakken, knie-, schouder- en armstukken van een overall. De stof is 10 keer zo sterk als katoen, 3 keer sterker dan een gewone polyester vezel en is door de speciale PU-laag ook nog eens vuilafstotend. Kortom: perfect om zware belasting te doorstaan. Cordura is niet alleen praktisch, maar ook comfortabel en draagt heel zacht en licht. Tegelijkertijd biedt het veel bescherming, want de stof is bestand tegen abrasieve belastingen, zoals slijtage door schuren. Ook is cordura snij- en scheurbestendig.

Terug naar hoofdpagina

Nu weet je alles over de materialen van werkkleding

We hopen dat je nu genoeg informatie hebt over de verschillende materialen van werkkleding om de juiste keuze te kunnen maken. Heb je toch nog vragen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met de klantenservice van Proforto. Onze experts denken graag met je mee!