Kosten werkbroeken

Alles over werkbroeken > Kosten voor werkbroeken

Werkkleding is niet belast met premies en loonbelasting. In de meeste gevallen moet de werkgever daarom voor de werkkleding van de werknemer betalen, dus ook voor de werkbroek. Dat is ook het meest logisch, hij heeft er baat bij dat de werkzaamheden worden uitgevoerd en is volgens de wet verplicht dit op veilige wijze te laten doen.

Toch zijn er een aantal voorwaarden:

  • de werknemer neemt de werkbroek niet mee naar huis
  • de werkbroek is niet geschikt voor privégebruik
  • de werkbroek is voorzien van het logo en/of gegevens van de werkgever

Is werkkleding aftrekbaar van de belasting?

Werkkleding is aftrekbaar voor de belasting als het voldoet aan de volgende regels:

  • je draagt het in het kader van de onderneming (dus je draagt het op je werk)
  • het heeft de uiterlijke kenmerken van werkkleding (werkjas, overall)

Bij werkkleding waarbij het accent op uitstraling en herkenbaarheid gelden er aanvullende regels. Jij kunt wel vinden dat een polo bedrijfskleding is, maar een polo kun je ook prima dragen in je vrije tijd. Daarom heeft de belastingdienst bepaald dat er een beeldmerk van tenminste 70cm2 op de kleding aanwezig moet zijn. Uiteraard moet het beeldmerk, bijvoorbeeld je logo, verwijzen naar je bedrijf.

Werkgever of werknemer: wie betaalt de werkkleding?

Werkkleding zegt het eigenlijk al: het is kleding die je nodig hebt voor je werk. In de meeste gevallen is deze kleding niet bedoeld of niet geschikt om in de vrije tijd te dragen. Voorbeelden hiervan zijn bedrijfskleding (voornamelijk bedoeld voor herkenning, professionaliteit van de organisatie en het creëren van een eenheid) en veiligheidskleding (voornamelijk bedoeld voor veiligheid). Sommige werkgevers kunnen voor de duidelijk bepaalde dingen omtrent het gebruik van werkkleding opnemen in de arbeidsovereenkomst. Werkgevers kunnen van hun werknemers vragen om de werkbroeken niet in hun vrije tijd te dragen, zelfs niet in hun auto. De werkbroek kan daar namelijk sneller van slijten. De werkgever dient voor de werkbroek te zorgen, tenzij er in het arbeidscontract andere dingen zijn bepaald of tenzij het in die branche of bedrijfstak normaal is dat de werknemer zelf voor de werkbroek zorgt.

Terug naar hoofdpagina

Nu weet je alles over de kosten van werkbroeken

Wij hopen dat je genoeg op de hoogte bent gebracht over de kosten van werkbroeken. Heb je toch nog vragen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met de klantenservice van Proforto. Onze experts denken graag met je mee!