Alles over werkoveralls

Alles over werkkleding > Overalls

Ben je op zoek naar de beste overall voor jouw beroep? Wij hebben de belangrijkste soorten overalls en hun eigenschappen voor je op een rijtje gezet. Bij intensief en vies werk is de overall misschien wel het belangrijkste stuk werkkleding. Daarom is het belangrijk dat je een goede vergelijking en dus een goede keuze kunt maken. Daar helpen we je graag bij.

Terug naar boven

Wat is een overall?

Een overall is een kledingstuk dat je over je gewone (werk)kleding draagt. De naam zegt het al: over all, dus over alles. Leuk historisch feitje: de overall stond vroeger bekend als ‘ketelpak’ in Nederland. Het was de werkkleding van classificeerders die de binnenkant stoomketels schoon bikten van ketelsteen.

Gelukkig is de werkoverall inmiddels een begrip in de wereld van de werkkleding, want in veel beroepen komt dit kledingstuk uitstekend van pas. Een overall beschermt niet alleen je schone kleding, maar ook jouw lichaam tegen vuil en schade.

Gespecialiseerde overalls zijn van wol en beschermen tegen vonken en hitte, ideaal voor brandweerlieden en werkers bij ovens. De normale overall is gemaakt van katoen en wordt veel gebruikt bij het zware buitenwerk. Om de zichtbaarheid te vergroten heeft deze werkoverall soms een oranje kleur. Tegenwoordig heeft deze dankzij de Netflix-serie ‘Orange is the new black’ ook een heel andere associatie als orange jumpsuit. Een geintje op de werkvloer moet kunnen, vinden wij. En bovendien, wij het laatst lacht, lacht het best, want veilig en zichtbaar werken, daar doe je jezelf een groot plezier mee.

Wat een werkoverall is.
Waarom gebruik je een overall.

Terug naar boven

Waarom een overall?

De keuze tussen een overall en een werkjas en werkbroek hangt af van je werkzaamheden en je persoonlijke voorkeuren. Als je niet de hele dag met zwaardere klussen bezig bent, maar ook lichter werk doet, kan het fijn zijn om niet de hele dag in werkkleding te lopen. Een overall trek je makkelijk aan en uit. Het geeft je dus meer flexibiliteit als jouw werkzaamheden ook flexibel zijn.

Daarnaast sluit een overall mooi aan, waar een werkjas en werkbroek natuurlijk uit twee onderdelen bestaan. Minder naadjes, randjes en ritsen kan heel fijn zijn als je niet houdt van poespas aan je werkkleding. Bovendien weet je zeker dat ieder deel van de huid bedekt is en niet in aanraking kan komen met vuil, gevaarlijke stoffen of vonken.

Terug naar boven

Welke overalls zijn er?

Natuurlijk zijn er werkoveralls voor ieder beroep met eigenschappen die daarop zijn aangepast. Zo zijn er gewatteerde werkoveralls, thermo overalls en waterdichte overalls voor wie veel buiten werkt. Speciaal voor de mensen die veel op hun knieën werken zijn er werkoveralls met kniestukken op de markt. Ook is er de optie voor een antistatische of een brandvertragende werkoverall. Kortom: de werkoverall doet niet onder voor de werkbroek, maar biedt een andere gebruikservaring. Daarin ligt het grootste verschil.

We hebben de belangrijkste soorten overalls voor je verzameld:

Vlamvertragende overall

1. Vlamvertragende overalls

Een vlamvertragende overall beschermt je tegen vlammen, vonken of hete metalen. Deze brandwerende pakken zorgen ervoor dat je kleding minder snel vlam vat, daarom hebben brandwerende overalls vaak lange mouwen en lange pijpen. Dit geeft de huid de meest optimale bescherming. Daarnaast is de brandwerende overall verkrijgbaar als tuinbroek. In combinatie met een veilige werktrui of werkjas heb je zo dezelfde bescherming.

Bekijk vlamvertragende kleding

Antistatische werkoverall

2. Antistatische overalls

Antistatische werkoveralls voorkomen dat er vonken ontstaan door elektrostatische oplading. Deze vonken kunnen brand of explosies veroorzaken. Antistatische werkkleding is daarom bepaald geen overbodige luxe. In veel branches is antistatische werkkleding daarom ook verplicht volgens de EN1149-normering.

Natuurlijk bestaan er ook antistatische overalls met een dubbele werking. Deze overalls zijn antistatisch en hebben vlamvertragende eigenschappen. Deze overalls worden vooral in de offshore branche veel gebruikt.

Bekijk antistatische overall

Amerikaanse werkoverall

3. Amerikaanse overall

De werktuinbroek, ook wel de Amerikaanse overall genoemd, is geschikt voor intensieve klussen en is helemaal ontworpen op efficiëntie. Daarom heeft de werktuinbroek vaak verstelbare hamerlussen, kniezakken, een duimstokzak, een telefoonvakje en dijbeenzakken. De werktuinbroek is erg populair onder schilders. Deze kiezen vaak voor een witte variant, dit reflecteert de zon waardoor ze koeler kunnen werken. De werktuinbroek is een echte klassieker die nog steeds razendpopulair is.

Bekijk Amerikaanse overall

Winter werkoverall

4. Winteroveralls

Speciaal voor de koudere dagen zijn er lekker warme winteroveralls op de markt om je beschermen tegen de kou. Deze overalls zijn gevoerd, waterafstotend en zo goed als winddicht. Dit maakt de winteroverall een stuk geschikter voor buiten werken in de kou dan de standaard werkoverall of zomeroverall.

Bekijk Winteroveralls

Waterdichte werkoverall

5. Waterdichte overalls

Waterdichte overalls zijn niet alleen populair in de bouw of industrie, maar ook onder vissers. Deze werkoverall heeft weinig naden en is hierdoor zo goed als waterdicht. Ideaal voor het buiten werken in de natte seizoenen, wat in Nederland betekent dat je er het hele jaar plezier van hebt. Natuurlijk verschillen de buitentemperaturen wel, ook al regent het. Daarom zijn er waterdichte overalls met verschillende voeringen die passen bij het seizoen verkrijgbaar. De waterdichte werkoverall beschermt je trouwens niet alleen tegen regen, maar ook tegen chemische stoffen.

Bekijk waterdichte overall

Overalls voor kinderen

Helpt jouw kind graag mee, bijvoorbeeld op de boerderij? Dan is het belangrijk dat hij of zij een goede overall draagt. Niet alleen omdat de wasmachine anders overuren draait, maar ook omdat de stevige stof het lichaam beschermt. Kinderen, zelfs de meest bedachtzame, zijn net wat gevoeliger voor ongelukjes. Dat risico wil je natuurlijk zoveel mogelijk verkleinen. Natuurlijk zijn kinderoveralls ook heel geschikt om lekker in buiten te spelen, de stevige stof gaat niet zomaar stuk. Ideaal voor de ruige rouwdouwers.

Werkoverall voor kinderen
Reflecterende werkoverall

Reflecterende overalls

Een reflecterende overall, ook wel signaalkleding of high visibility werkkleding genoemd, is essentieel wanneer je buiten werkt, in het donker of schemerdonker werkt of op een plaats werkt waar er het risico bestaat om aangereden te worden, bijvoorbeeld langs de weg of langs het spoor. De Nederlandse en Europese wet stelt scherpe eisen aan de zichtbaarheid van medewerkers die in dit soort risicovolle omgevingen werken. In Nederland moet daarnaast specifiek rekening gehouden worden met de eisen van Rijkswaterstaat. In heel Europa geldt er de EN-471-norm die de hoeveelheid fluorescerende stof en reflecterend materiaal in ieder stuk werkkleding heeft vastgelegd.

Een reflecterende werkoverall voldoet aan dezelfde veiligheidseisen als een reflecterende werkjas of werkbroek. De keuze voor een overall is daarom vooral gebaseerd op de persoonlijke voorkeur van de medewerker.

Werkoveralls met kniestukken

Overalls met kniezakken of kniestukzakken zijn ideaal wanneer je veel op je knieën werkt. Je schuift de kniestukken of kniekussens dan in je werkbroek op het moment dat dat nodig is en haalt ze er weer uit als je gaat lopen, pauze houdt of een andere klus hebt. De kniestukken zijn niet zichtbaar in je overall. Dit werkt vaak prettiger dan kniestukken die over je broek draagt. Door de integratie in de werkbroek voelen de kniestukken soepeler aan en knellen ze niet.

Kniestukzakken worden meestal gemaakt van de slijtvaste stof cordura. Dat is ook wel nodig, want bij ruwe of zware werkzaamheden slijten de kniezakken erg snel. Stratenmakers hebben hier bijvoorbeeld vaker last van. In dit geval kan het toch de beste optie zijn om te kiezen voor losse kniebeschermers die aan de broek kunnen worden bevestigd. Het voordeel is dat dit nog slijtvaster is en nog meer bescherming geeft aan de knieën.

Werkoverall met kniestukken

Terug naar boven

Populairste merken werkoveralls

Verschillende prominente werkkledingmerken hebben de werkoverall in hun assortiment. We hebben er enkele uitgelicht zodat je al snel weet welk merk het beste past bij jouw wensen.

HAVEP overalls

HAVEP heeft drie soorten werkoveralls in het assortiment. De gewone overall, de Amerikaanse overall en de bodybroek. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. HAVEP werkoverall - De normale HAVEP werkoverall bedekt het lichaam van de nek tot de voeten. Het is een standaard model, zowel verkrijgbaar in neutrale kleuren als in reflecterende kleuren. Reflecterende kleuren zijn vooral belangrijk als je goed zichtbaar wilt zijn. Ben je bijvoorbeeld hovenier dan is een gedekte kleur vaak beter passend.

2. HAVEP Amerikaanse werkoverall - De werktuinbroek, ook wel de Amerikaanse werkoverall, biedt vooral bescherming aan de benen. Deze werkoverall is in Amerika erg populair, daar komt de naam ook vandaan, maar wordt ook al jaren in Nederland verkocht. De doorlopende borstbedekking, de stevige stof en handige zakken en vakken maken het tot een heel geschikte broek. Zeker in de zomer vinden veel mensen de Amerikaanse werkoverall prettig omdat het wat luchtiger is. Denk er wel goed om dat de Amerikaanse werkoverall niet geschikt is als je met vuur of chemische stoffen werkt. Het is dan zaak om ook je armen goed te bedekken.

3. HAVEP bodybroek - De HAVEP bodybroek is een combinatie tussen de klassieke werkoverall en de Amerikaanse werkoverall. Met name op de schouders en rug heb je bij de bodybroek meer stof. Ook op de borst en langs de romp loopt de stof verder door. De rug is dicht, je maakt deze overall dus niet vast met rugbretels. Wel is de bodybroek, net als de Amerikaanse overall, mouwloos. Het grote voordeel is dat je kleding echt goed beschermd is, waar je bovenkleding bij een Amerikaanse overall toch wordt blootgesteld aan vuil. Tegelijk is hij wel luchtiger dan een gewone werkoverall, wat voornamelijk in de zomer goed van pas komt.

HAVEP werkoverall

Ook hier geldt: alleen geschikt voor werk waarbij je niet aanraking komt met vuur en chemische stoffen. Veiligheid voorop, ook als het warm is.

Dickies werkoverall

Dickies werkoveralls

De overalls van Dickies staan bekend om hun kwaliteit in combinatie met draagcomfort. Zo heb je in een overall van Dickies evenveel bewegingsvrijheid als een losse werkjas en werkbroek dankzij de flexstof, die nergens knelt. De overalls zijn ruim gemaakt, zodat ze goed over de eigen kleding heen passen. De zip-and-button technologie zorgt ervoor dat de overall makkelijk aan en uit te trekken is en voor de dames zijn er wat extra bandjes om de werkoverall optimaal op maat te maken.

Dickies heeft een heel ruim assortiment, met de standaard werkoverall, maar ook werkoveralls voor schilders, overalls voor dames en reflecterende werkoveralls voor een goede zichtbaarheid. Daarnaast beschikken Dickies overalls over veel lussen en zakken, waardoor je je gereedschap altijd bij de hand hebt.

Logo Carhartt werkoverall

Carhartt werkoverall

De werkoveralls van Carhartt zijn oerdegelijk en komen uit Amerika. Carhartt werd bekend met sterke werkjassen en werkbroeken, maar hebben inmiddels een volwaardige lijn aan werkkleding ontwikkeld waarbij de werkoverall natuurlijk niet mag ontbreken.

De ontwikkelaars van Carhartt staan bekend om hun innovaties. Zo hebben ze duck canvas ontwikkeld, het allersterkste materiaal voor werkkleding dat er op de markt is. Ideaal voor ruig werk en duurzaam, want je doet zo extra lang met je werkoverall.

Bekijk Carhartt werkoveralls

Logo Blaklader Werkoveralls

Blaklader werkoveralls

Blaklader heeft een ruim assortiment werkoveralls die heel populair is onder timmermannen. Dat komt door de vele spijker- en gereedschapszakken die op de overall bevestigd zijn. Zo heb je al je benodigdheden lekker snel bij de hand. Blaklader is een degelijk merk en heeft de kwaliteit zoals we dat van Zweedse producten gewend zijn. Blaklader biedt een standaard werkoverall, maar ook een Amerikaanse werkoverall en een bodybroek. Hierdoor vind je bij Blaklader altijd een werkoverall die voldoet aan jouw wensen.

Bekijk Blaklader overalls

Logo Snickers Werkoveralls

Snickers werkoveralls

De werkoveralls van Snickers onderscheiden zich in het draagcomfort, want de stof is heel licht en drukt hierdoor niet op het lichaam. De werkoveralls van Snickers zijn vooral geschikt voor wie niet de hele dag in overall hoeft te lopen. Voer je bijvoorbeeld inspecties uit, maar werk je ook op kantoor, dan kan een lichte werkoverall van Snickers een goede optie zijn. Je bent voldoende beschermd, maar kunt de overall ook eenvoudig uittrekken en opbergen. De lange 2-wegs rits van Snickers is daarbij echt een uitkomst.

De werkoveralls van Snickers hebben voorgebogen armen en benen, waardoor ook de pasvorm klopt en de overall voldoende bewegingsvrijheid biedt.

Bekijk Snickers overalls

Terug naar boven

Welke werkoverall past bij mijn beroep?

Ben je benieuwd welke werkoverall wij aanraden voor jouw beroep? We hebben de meest voorkomende beroepen waarbij een werkoverall wordt gedragen voor je voorzien van een advies. Welk merk bij je past is afhankelijk van je budget, maar ook je wensen. Wel kunnen we je meer vertellen over het beste model en de stof.

Schilderoveralls

Werkoveralls voor schilders

Schilders houden van overalls. Het is één van de populairste kledingstukken die bij ons besteld worden door deze beroepsgroep. Niet zo gek natuurlijk, want de werkoverall beschermt het hele lichaam en heeft een flexibel rugstuk waardoor alle bewegingen mogelijk zijn. Je kunt hierbij kiezen voor een disposable werkoverall die je na de schildersklus weggooit of voor een stoffen exemplaar.

Voor schilders adviseren wij een normale werkoverall van katoen met lange mouwen. Het belangrijkste doel is om de kleding onder de overall te beschermen tegen verf. Kies voor een goede kwaliteit katoen. Deze scheurt minder snel en beschermt de huid tegen bijvoorbeeld terpentine en andere middelen die je als schilder naast verf gebruikt. Zo ben je altijd veilig en blijf je schoon.

Boerenoveralls

Een goede werkoverall is onmisbaar in de agrarische sector en de bos- en tuinbouw. In deze branche werk je vaak in de buitenlucht. Een goede werkoverall beschermt je tegen wind, regen en kou. Werk je veel met machines? Kies dan voor een zwaardere stof voor extra bescherming tegen ongevallen op de werkvloer. Daarnaast is bescherming tegen vuil natuurlijk essentieel in deze sector. Omdat je niet met vuur en giftige stoffen werkt, heb je voldoende aan een gewone werkoverall. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Amerikaanse werkoverall of bodybroek, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Werk je in de bos- en tuinbouw? Kijk dan ook eens naar een goede zaagbroek. Een zaagbroek is extra sterk op de plekken waar je de meeste risico loopt tijdens het werken met de kettingzaag. Mocht er een ongeluk gebeuren dan vertraagt de zaagbroek de impact van de kettingzaag waardoor je de lichamelijke schade na het ongeluk beperkt. Ook beschermt een goede zaagbroek je tegen rondvliegende delen die je kunnen verwonden. De zaagbroek is uiteraard ook verkrijgbaar als zaagoverall.

Werkoveralls voor boeren
Werkoveralls voor hoveniers

Werkoveralls voor hoveniers

Als hovenier werk je in de natuur en vaak ook onder toezicht van de opdrachtgever. In dit geval moet de werkoverall je niet alleen goed beschermen, maar er ook representatief uitzien. Gelukkig zijn er veel werkoveralls in natuurlijke tinten, waardoor je tijdens het werken opgaat in het landschap. Hierdoor verstoor je de natuur minimaal en zie je er verzorgd uit tijdens het werk. Alle soorten werkoveralls van stevig katoen zijn geschikt voor jouw werk. Kijk per klus wat de beste keuze is. Ga je met scherpe struiken aan de gang, overweeg dan lange mouwen. Ga je met de kettingzaag aan het werk, overweeg dan een zaagbroek of zaagoverall. In de tuin van een nieuwbouwwijk kun je wat makkelijker kiezen voor een Amerikaanse overall of bodybroek, hier zijn de risico’s beter te overzien.

Werkoveralls automotive

In de werkplaats of garage heb je een stevige overall met lange mouwen nodig die het lichaam goed beschermt tegen vuil, maar ook tegen vonken en scherpe onderdelen. Kies daarom voor een stevige katoenen werkoverall met voldoende bewegingsruimte, zodat je alle bewegingen veilig kunt maken. Een goede werkoverall is bestand tegen teer, vet, smeer, olie en remvloeistof. In de garage of werkplaats heeft je werkoverall heel wat te verduren. Een dikke kwaliteit stof die niet snel scheurt is daarom een goed idee.

Werkoveralls voor automative

Terug naar boven

Werkoveralls wassen

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je werkoverall. Je werkoverall op de goede manier wassen draagt hieraan bij. Op de juiste manier wassen zorgt ervoor dat je werkoverall niet krimpt of onnodig slijt. We hebben de beste wastips voor je verzameld.

Tip 1: temperatuur

Lees altijd goed het label voor je je werkoverall in de wasmachine stopt. Een vieze overall op hoge temperaturen wassen, klinkt heel logisch. Helaas is niet iedere werkoverall hier tegen bestand. Hoe hoger de temperatuur, hoe schoner je werkoverall wordt. Vlekken gaan er beter uit en bacteriën door bijvoorbeeld transpiratie worden gedood, waardoor je overall weer lekker ruikt.

Extra tip: vraag bij de aanschaf van je werkoverall naar de krimpwaarde. Zo weet je of de overall nog veel krimpt tijdens de eerste paar wasbeurten. Het zou zonde zijn als je overall hierdoor net te klein wordt, want dit werkt allesbehalve comfortabel.

Tip 2: voorwas

Een voorwasprogramma op je wasmachine is een uitkomst bij een vieze werkoverall. Gewoon wassen is niet altijd genoeg. Een aanvullend programma zorgt voor extra reiniging. Het wasprogramma duurt hierdoor wel langer.

Extra tip: gebruik je vloeibaar wasmiddel? Smeer wat op de zweetvlekken. Hiermee maak je het vuil losser en verdwijnt de geur nog beter.

Tip 3: professionele reiniging

Niet iedere werkoverall mag zomaar in de wasmachine. In sommige gevallen tast je daarmee de beschermende laag van de stof aan. Dan moet je je werkoverall professioneel laten reinigen. Zeker als je met gevaarlijke of giftige stoffen werkt is het goed om dit in je achterhoofd te houden.

Extra tip: vraag goed bij je werkgever na wat de protocollen voor het wassen van werkkleding zijn. Zo voorkom je ongelukken.

Terug naar boven

De bestverkochte werkoveralls van Proforto

Sommige werkoveralls doen het erg goed in iedere beroepsgroep. We hebben onze drie bestsellers voor je verzameld, omdat ze onder onze klanten ongekend populair zijn.

Dassy Versailles Overall

Zoek je een werkoverall met heel veel zakken? Dan dit deze werkoverall voor jou de perfecte keuze. Het is een echte allrounder die naast alle zakken en lussen ook nog eens kniezakken heeft voor het toevoegen van kniestukken of kniekussens. De overall beschikt over een extra zoom, waardoor de pijpen heel gemakkelijk met 5 cm kunt verlengen. Deze overall is erg populair onder schilders en stucadoors. De werkoverall van Dassy Versailles beschikt over:

 • 2 steekzakken
 • borstzak
 • 2 achterzakken
 • 2 dijbeenzakken
 • potloodzak
 • meterzak
 • binnenzak

Dassy Versailles Werkoverall
Hydrowear Kopenhagen Werkoverall

Hydrowear Kopenhagen werkoverall

Zoek je een ijzersterke werkoverall die echte elke klus aan kan? Dan heb je hem gevonden. De afwerking aan de binnenkant maakt deze werkoverall zo speciaal. Over de gehele binnenkant is de werkoverall afgewerkt met mesh polyester voering en de binnenkant van de pijpen is helemaal glad gemaakt. De buitenkant is zeer bestendig tegen alle omstandigheden en is gemaakt van 210 grams polyester laminaat. De extra zakken, waaronder een borstzak met klep en de uitvouwbare capuchon maken deze werkoverall tot een topper in de zware categorie.

De Hydrowear Kopenhagen werkoverall is bovendien comfortabel door

 • ademend
 • verstelbare pijpen
 • verstelbare mouwen
 • elastiek in de taille

Dassy Calais Overall

Een duurzame keuze, dat is de Dassy Calais werkoverall. Deze Amerikaanse werkoverall is gemaakt van 65% polyester en 35% katoen. Dat maakt de werkoverall vormvast en kleurvast, waardoor hij ook na vaak wassen nog goed in model zit, comfortabel draagt en reflecteert, indien nodig. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een drienaadstiksel, waardoor de kwaliteit van alle verbindingen heel hoog is en dus langdurig bescherming biedt.

De Dassy Calais is een Amerikaanse werkoverall, een tuinbroek dus. Dat betekent dat hij geschikt is voor werkzaamheden waarbij je armen niet vies worden en ook niet in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Typisch voor een Amerikaanse werkoverall zijn de vele opbergvakken en steekzakken, ook de Dassy Calais voorziet hierin.

De elastische zijstukken en banden zorgen voor een optimale pasvorm. De werkoverall is in verschillende maten verkrijgbaar en heeft een extra zoom zodat deze nog 5 cm kan worden verlengd. De werkoverall is industrieel wasbaar, dus hij kan niet alleen heel veel hebben, maar ook heel goed worden gereinigd.

Dassy Calais Werkoverall

Terug naar boven

Je weet nu alles over werkoveralls

Als het goed is, zijn een hoop van je vragen nu beantwoord en weet je beter welke opties er op de markt zijn. Je kent de verschillen tussen een standaard werkoverall, een Amerikaanse overall en een bodybroek en weet in welke situaties deze werkoveralls toepasbaar zijn.

Heb je nog vragen over de keuze van een werkoverall voor jouw beroep, wil je meer weten over een product of twijfel je bij de aanschaf van een werkoverall? Neem dan contact op met de klantenservice van Proforto. Onze werkkledingexperts helpen je graag verder zodat jij veilig en comfortabel kunt werken.