WANNEER IS WERKKLEDING VERPLICHT?

Alles over werkkleding > Wanneer is werkkleding verplicht

Als jouw medewerkers technische handelingen verrichten in werkplaatsen, garages of op bouwplaatsen, dan hoort de werkgever voor beschermende werkkleding te zorgen die voldoet aan alle normen die bij dat beroep horen. In sommige gevallen kun je hiervoor de richtlijn persoonlijke beschermingsmiddelen volgen. In veel gevallen is het ook een kwestie van gezond verstand. Laskleding hoort brandvrij te zijn, kleding voor wegwerkers of brandweerlieden hoort reflecterend te zijn. De beschermingsmiddelen, of dat nou werkkleding is, een veiligheidsbril of handschoenen, moeten alle risico’s tijdens het werken ondervangen.

Werkkleding is in twee verschillende groepen in te delen. Enerzijds bedrijfskleding waarbij het gaat om herkenbaarheid en eenheid door middel van bijvoorbeeld een logo. Dit leidt weer tot belastingvoordelen. En anderzijds veiligheidskleding waarbij het gaat om veiligheid, bescherming en gezondheid. In sommige bedrijfstakken is het dragen van werkkleding verplicht. Deze verplichting kan worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Werkkleding met accessoires.

Waar moet werkkleding aan voldoen?

Werkkleding in de praktijk

Goede werkkleding voldoet aan de EN ISO 13688 norm. Daarnaast geldt de eis dat de kleding gemaakt moet zijn van bewezen effectieve materialen. Een veel gebruikte stof is cordura. Deze stof biedt voldoende bescherming en draagt ook nog eens comfortabel. Draagcomfort is dan ook een heel belangrijk uitgangspunt bij de aanschaf van werkkleding. Dit geldt ook voor werkschoenen: ze moeten prettig lopen, naadloos passen en ondersteunen bij langdurig staan en werken. Werkkleding en werkschoenen mogen nooit hinderen.

Terug naar hoofdpagina

Nu weet je wanneer werkkleding verplicht is

Nu weet jij wanneer het dragen van werkkleding verplicht is. Heb je toch nog vragen of wil je advies op maat? Neem dan contact op met de klantenservice van Proforto. Onze experts denken graag met je mee!